Welcome Guest [Log In] [Register]
Tervetuloa Diarylandiin, tuohon Suomen painidiaryjen Mekkaan!


Olet nyt tällä boardilla Vieraana. Voi olla, ettet näe kaikkea, mitä foorumi sisällään pitääkään. Et myöskään voi esimerkiksi postata. Profiilin luominen rekisteröitymällä on kuitenkin apu kaikkiin vaivoihisi! :)


Rekisteröidy tästä.

Rekisteröityneet käyttäjät loggautukoot sitten oma-aloitteisesti sisään...

Username:   Password:
Add Reply
Kannabis — Puolesta vai vastaan?
Topic Started: Sep 8 2008, 14:30 (645 Views)
enska
Member Avatar
Trust No One
Tein äidinkielen neloskurssille kuuluvan vaikuttavan puheen tänään, ja ajattelin jakaa sen teidänkin kesken, sillä tämä aihe saattaa synnyttää värikästäkin keskustelua. Pitemmittä puheitta...Kannabiksen laillistaminen — puolesta vai vastaan?
Kannabis, toisilta nimiltään ganja, ruoho, hamppu ja marijuana, on mieto huume, jota ollan käytetty jo hyvin kauan ympäri maailmaa sekä päihteenä että lääkkeenä. Kannabiksen suosio perustuu sen fyysisiin vaikutuksiin: kannabis saa ihmisen hyvälle tuulelle, se aiheuttaa naurukohtauksia, puheliaisuutta, rentoutuneisuutta ja sitä käytettäessä ruokahalu lisääntyy. Jos kannabista polttaa, alkaa sen vaikutus muutamassa minuutissa ja se kestää joitakin tunteja. Kannabiksen terveyshaitat on rinnastettavissa tupakan terveyshaittoihin.

Kuten kaikki varmasti tietävät, kannabis luetellaan Suomessa huumeisiin, eikä se näin ollen ole laillinen päihde. Joissakin valtioissa, kuten Hollannissa, marijuana on kuitenkin laillinen aine, mikä herättääkin paljon kysymyksiä. Ainakin minua ihmetyttää se, miksi kannabis, joka on terveellisempi huume kuin alkoholi tai tupakka, on hirveän huonossa valossa. Ehkäpä suurin syy sille on se, että Suomen kansa ei ole valaissut itseään erilaisista huumeista, minkä takia täällä päätelläänkin jokaisen huumeen olevan äärimmäisen tappava ja vaarallinen, kun taas alkoholia ja tupakkaa pidetään turvallisina päihteinä. Kannabishan ei todellakaan kuulu samaan luokkaan heroiinin ja kokaiinin kaltaisten vahvojen huumeiden kanssa. Miettikääpä vaikka seuraavaa: montako ihmistä on kuollut alkoholinkäytön seurauksensa? Jep, lukemattomia määriä. Entä kannabiksen? Ei yhtään - tutkimukset eivät tunne ainuttakaan kuolemaan johtanutta yliannostustapausta.

Nyt monille varmaankin tulee mieleen niitä kertomuksia, kuinka ihmiset luulevat osaavansa lentää ja hyppäävät kerrostalon parvekkeelta alas. Yllätys yllätys, sekoitatte kannabiksen muihin huumeisiin, tässä tapauksessa aistiharhoja aiheuttavaan LSD:hen. Kannabikseen ei voi kuolla. Toki liiallisella ruohon polttamisella on omat ongelmansa, kuten se, että ihminen oksentaa poltettuaan liikaa, mutta miettikääs mitä tapahtuu, kun ihminen juo alkoholia muutaman pullollisen liikaa. Jep, ihminen oksentaa useita kertoja ja kärsii seuraavana aamuna hirveästä krapulasta, krapulasta, jota kannabista polttamalla ei voi saada.

Muita tutuksi tulleita vastaväitteitä ovat muun muassa ns. porttiteoria ja se, että kannabikseen jää riippuvaiseksi. Porttiteoriallahan tarkoitetaan sitä, että lievää huumetta, eli kannabista, polttamalla sortuu helposti vahvoihinkin huumeisiin. Tämä teoria on kuitenkin osoitettu vääräksi: Alankomaissa, jossa kannabis laillistettiin 1970-luvulla, heroiinin ja kokaiinin käyttö vähentyi kannabiksen tultua lailliseksi. Entäs se riippuvuuskysymys sitten? Heh, kannabiksessa ei ole mitään sellaisia aineita, jotka aiheuttaisivat riippuvuutta. Toki ihminen voi jäädä henkisesti riippuvaiseksi marijuanaan, mutta hei, kuka tahansa voi jäädä henkisesti riippuvaiseksi vaikkapa appelsiinimehuun tai pikkuautoilla leikkimiseen.

Minun oma kantani on se, että kannabis pitäisi laillistaa. Ei, älkää nyt kuvitelko, että suosisin myös muiden huumeiden, kuten kokaiinin tai heroiinin, laillistamista - se nimittäin ei pidä paikkaansa. Olen sitä mieltä, että kannabis, joka on todistetusti turvallisempi ja terveellisempi päihde kuin tupakka tai alkoholi, tulisi dekriminalisoida, jolloin heroiini- ja kokaiinikaupat vähentyisivät ja kansa ymmärtäisi, millainen huume kannabis todellisuudessa on. Tosin jää nähtäväksi, mitä tässä rahan ja alkoholin monopolissa tulee tapahtumaan - päättäjille kun riittää se, että rahaa tulee kassaan, maksoi se sitten ihmishenkiä tai ei.

Loppuun heitän vielä muutamia faktoja:
Kannabis on terveellisempää kuin alkoholi tai tupakka.
Kannabis on ylivoimaisesti käytetyin laiton päihde.
Keskusrikospoliisin vuonna 2007 tekemän arvion mukaan Suomessa on hamppuviljelmiä 10 000 kodissa.
Kannabiksen tuotanto ja myynti ovat kasvavaa liiketoimintaa.
Kannabiksen kielto on monissa maissa huonosti valvottu, ja mm. useimmissa Yhdysvaltojen osavaltioista ja Kanadassa kannabista on saatavilla helposti, ja sen hallussapidosta kiinni joutuminen vaatii useimmiten jonkin muun rikoksen tekemisen.Hmm, meneeköhän tuo aikarajan 3—5 minuuttia väliin? Toivotaan niin.
Kahden yliopistonuoren lainvastaista musiikkia rakkaudesta sekä muista viininpunaisista teemoista & arvoituksellisia arvosteluja maailmankaikkeuden juustoisimmista pienen budjetin kauhuleffoista.
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Revolution
Fatality.
Lailliseksi vain, tosin puolet kyseisen aineen viehätyksestä katoaisi ja eihän Hollannin reissutkaan enää tuntuisi miltään. Riippuu toki tilanteesta (ja laadusta), mutta ei tarvitse edes paljon polttaa niin : :barf:

Köh, näin olen siis kuullut :unsure:
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
1 user reading this topic (1 Guest and 0 Anonymous)
« Previous Topic · Muu keskustelu · Next Topic »
Add Reply